WestlandHart

< Home

IJsvereniging Hard gaat 'ie

Artikel is verschenen in Groot Westland 22 maart jl.

“Dat hadden we nooit gedacht, helemaal super!”, aldus een dolblije voorzitter Wim van den Berg. “We hebben heel veel mensen en kinderen deze winter een plezier gedaan. En dat hebben we met liefde gedaan, met z’n allen.” Zondag 22 januari 2017 is de boeken ingegaan als dé recorddag. “Al ruim voor 9.00 uur stonden er drommen mensen te wachten en om 16.00 uur was er nog steeds een flinke rij voor de kassa te zien. We hadden die dag vierduizend bezoekers, een echte uitschieter.
Zulke enorme aantallen gaan we misschien wel nooit meer meemaken. We hadden het geluk dat schaatsliefhebbers het buitenijs nog niet op konden.”

Al meer dan honderd jaar is IJsvereniging Hard gaat ‘ie actief, de activiteiten gaan door van generatie op generatie. De opgespoten Piet Keijzerbaan is tijdens een vorstperiode vaak de eerste Nederlandse natuurijsbaan die open gaat, daarmee weet de Lierse ijsclub het Westland nationaal op de kaart zetten. Hard gaat ‘ie beschikt over een grote groep vrijwilligers naast het dagelijks bestuur. Zij zetten zich allen optimaal in voor schaatsplezier in het Westland. Sommige van deze vrijwilligers werken zelfs in de nacht om de volgende ochtend een mooie ijsvloer te hebben.

Cor van Staalduinen, voorzitter van de sproeicommissie, is één van hen. De korte nachtrust die inherent is aan zijn vrijwilligerswerk, neemt de Lierenaar graag op de koop toe. “Het is maar een paar nachten per jaar”, zegt hij bescheiden. “En dan ook geen volledige nacht hoor, anders is het ook niet vol te houden. Ik doe het voor het schaatsplezier van mijn eigen familie, en dat er ook nog duizenden anderen kunnen komen genieten is een mooie bijkomstigheid. Vooral de jeugd een leuke dag bezorgen vind ik super om te doen.”

Volgens kantine-vrijwilliger Sandra Volkering maken ‘saamhorigheid en een ongedwongen sfeer’ de vereniging zo speciaal. “Het is een soort familiegevoel. Iedereen is altijd blij en enthousiast. Mensen willen ervoor gaan. Als vereniging stralen wij eenheid uit. Afgelopen winter was er een bezoeker die het hier ‘een paradijs op aarde’ noemde, dat is toch geweldig? We hebben hier ook echt iets bijzonders in handen.” Van jongs af aan is Sandra al kind aan huis bij de ijsvereniging. “Ik ben ‘opgegroeid’ binnen de club. De liefde voor deze vereniging zit in de genen. Wanneer er natuurijs ligt, laat ik ook abrupt alles uit handen vallen”, zegt ze lachend. Penningmeester Nico Stolze benadrukt de maatschappelijke
functie die de ijsclub vervult. “We zijn echt op de jeugd gericht. Kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar enthousiast maken voor de schaatssport, daar draait het om. Scholen mogen bij ons voor ‘nop’ schaatsen. Dit seizoen hebben we zo’n duizend scholieren in contact gebracht met het schaatsen.”

Foto's