WestlandHart

< Home

M25 Westland

Barmhartigheid met een jongerenfactor

Al tien jaar zet de werkgroep M25 Westland zich in voor ouderen en minder bedeelden in de Westlandse samenleving. Voor dit initiatief van Parochiefederatie St. Franciscus tussen duin en tuin, de samenwerkende katholieke parochies in het Westland en Hoek van Holland, is een bijzondere leeftijdsgroep gemotiveerd.

Auteur: Rianne Dekker

Jongeren van 12 tot en met 18 jaar zamelen voedsel in voor de Voedselbank en helpen bij het verzorgen van een Sinterklaasfeest voor kinderen uit minder bedeelde gezinnen en een bingo voor verstandelijk gehandicapten. En dit is nog maar een greep uit hun activiteitenprogramma.

Voor pastor Ronald Dits en Harry Stijger van M25 Westland is de nominatie voor de Vrijwilligersjaarprijs alleen al een kroon op het werk. "Wij hebben de jongerenfactor", luidt hun verklaring voor de aanprijzing. De naam van de werkgroep, waarvan de oorsprong ligt in Delft waar broeder Hans van Bemmel de initiatiefnemer was, is ontleend aan de bijbeltekst uit Matteüs 25. "Hierin zegt Jezus dat degene die zijn volgeling wil zijn, de werken van barmhartigheid dient uit te voeren", licht Dits toe. "Van de drie sacramenten ter voorbereiding op de volwassenheid, is het Vormsel er een. De jongeren zijn dan 12, 13 jaar en wat is er dan mooier dat ze dan niet alleen praten over de werken van barmhartigheid, maar ze ook daadwerkelijk uitvoeren".

Stijger vult aan met een voorbeeld: "Een van de werken van barmhartigheid is het bezoeken van ouderen en zieken. Dat doen de jongeren bijvoorbeeld in het tweede weekend van oktober in het kader van Oogstdankdag. Dan gaan ze bij deze mensen doosjes met groenten en fruit uit de Westlandse tuinbouw brengen. Dit betekent voor veel ouderen de aanspraak van de dag. We krijgen daar dan ook ontzettend veel positieve reacties op".

Dits verklaart in dit licht nog een werk van barmhartigheid. "Gevangenen bezoeken is er ook een. Je zou kunnen zeggen dat veel ouderen op hun manier gevangen zitten, door vereenzaming of door ziekte aan huis gekluisterd te zijn. Ze zijn heel dankbaar voor zo'n bezoek van jongeren".

Stijger benadrukt hierbij wel, dat zowel de jongeren als de doelgroep niet gelovig hoeven te zijn. "Het is voor iedereen", is zijn korte, maar alleszeggende toelichting. "Wij hebben een vaste groep van zo'n vijftien jongeren. Die zijn al wat ouder, zo'n 16, 17 jaar, en staan altijd makkelijk klaar. Daarnaast doen er veel mee in het kader van een maatschappelijke stage voor school. Via de site van Vitis Welzijn kunnen zij zich voor onze activiteiten aanmelden".

Op het programma van M25 Westland staan onder andere een actie met NLdoet voor volgend weekend, hulp bij de buurtbrunch voor ouderen in Maasdijk, ouderen entertainen bij de 'zondagmiddagbreak' in Maasdijk en een bingo met verstandelijk gehandicapten in Honselersdijk. Meer informatie kan altijd opgedaan worden via de parochiebladen en de facebookpagina M25 Westland.