WestlandHart

< Home

Platform Gehandicapten Westland

'In inclusieve samenleving moet toegankelijkheid de norm zijn'

Zij straalde van oor tot oor, was zelfs even sprakeloos en dat overkomt Annemiek Koremans niet vaak. Als voorzitter van Platform Gehandicapten Westland (PGW) kreeg ze eind februari een telefoontje met de mededeling dat de belangenorganisatie kanshebber is op de Vrijwilligersjaarprijs 2018. "Een totale verrassing. Deze nominatie heb ik niet zien aankomen!"

De Poeldijkse Koremans is ontzettend trots op de voordracht. "Een hele mooie erkenning voor de toewijding van ons team."

PGW, dat zich richt op belangenbehartiging en advisering, bestaat uit ruim zeventig vrijwilligers. Dit zijn voor een groot deel vrijwilligers met een lichamelijke beperking of chronische ziekte. Vanuit hun dagelijkse ervaringen werken zij aan het creëren van een bereikbare, toegankelijke en bruikbare samenleving voor iedereen in het Westland. Op alle niveaus worden er acties ontketend om de bewustwording te vergroten wat het betekent om met een handicap door het leven te gaan. De projecten hebben zowel een praktisch als een informatief karakter, zoals het project 'scholen inclusief'. Jaarlijks gaat het platform op 'tour' langs alle Westlandse basisscholen. Leerlingen uit groep 8 krijgen een gastles waarin ze op interactieve wijze worden voorgelicht over het leven met een beperking. Het doel is de beeldvorming positief te beïnvloeden. Bestuurslid Evelien Knoester: "We gaan niet alleen met kinderen in gesprek om vragen te beantwoorden, we doen ook verschillende ervaringsoefeningen. Zo kunnen ze zelf ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten, blind te zijn, of hoe het is om veel prikkels te moeten verwerken. Dat maakt altijd veel indruk."

Een ander initiatief van het platform is Strandrups 'De Vrijheid', een rupsvoertuig speciaal ontwikkeld voor mensen met een lichamelijke beperking. 'Een werelduitvinding' noemt Koremans het. Tot 2007 moesten mindervaliden het strandgevoel ontberen. "Nu kan iedereen de frisse zilte zeelucht opsnuiven..." Sinds de komst van de strandrups ligt er ook een strandpad bij Ter Heijde. Het pad wordt dagelijks toegankelijk (lees: zandvrij) gehouden door de strandvegers. "Ze zijn echt kanjers van goud. Het zomerseizoen sluiten we altijd af met een welverdiende lunch."

Genieten van vrijheid en natuur kan eveneens tijdens de scootmobieltochten, die het platform in de zomermaanden organiseert. In het verlengde hiervan verzorgt het platform de cursus 'Scoot Veilig!', bedoeld om een veiliger weggebruik door scootmobielrijders te bevorderen. "We gunnen iedereen van harte een scootmobiel. Maar je moet er wel mee overweg kunnen", aldus Koremans.

Hoewel Westland één van de drie meest toegankelijke gemeenten in Nederland is, vindt Koremans dat we er nog niet zijn. "De huidige samenleving kent veel drempels en hobbels voor mensen met een beperking. Het platform blijft zich inspannen om hier zo veel als mogelijk verbetering in te brengen. Door in overleg en verbinding met gemeente en andere organisaties, bedrijven en particulieren, barrières in de Westlandse samenleving en in hulp- en dienstverlening weg te nemen. Letterlijk en figuurlijk."