WestlandHart

< Home

SeniorWeb Westland

“Senioren digitaal vaardig maken en houden is echt enorm belangrijk. Het is de manier om aangesloten te blijven op onze steeds digitaler ingerichte samenleving, en het biedt bovendien ook veel sociale mogelijkheden.” Aan het woord zijn Loes Voogd-Hofman (72) en Francine Scholtes-Brinkman (77).

Sinds jaar en dag zetten de dames zich in voor SeniorWeb Westland, een organisatie met louter vrijwilligers die het allemaal van belang vinden dat iedereen, ook diegene die een jaartje ouder is, digitaal  t blijft. Loes en Francine zijn enorm verguld met de nominatie voor de Westlandse vrijwilligersprijs: “We hebben de lof, nu de trompet nog”, zegt het tweetal met een brede glimlach. “Het winnen van de loftrompet zou een bekroning zijn op ons werk. Sinds 2000 helpen de vrijwilligers van SeniorWeb Westland senioren over digitale drempels. De lokale ouderenbonden legden de basis al in 1999; een club enthousiastelingen is destijds vanuit De Naaldhorst gestart.”

Volgens de dames zit de kracht SeniorWeb nog altijd in inspiratie, educatie en ondersteuning. “Er zijn uitsluitend senioren-vrijwilligers actief. Met veel plezier helpen we onze leeftijdgenoten stap voor stap digitaal wegwijs te worden.” SeniorWeb, opgericht in 1996, is een landelijke organisatie zonder winstoogmerk met zelfstandig draaiende lokale afdelingen. In Westland organiseert een tiental vrijwilligers geheel belangeloos cursussen voor iedereen vanaf 55-plus over alles wat met de digitale wereld te maken heeft. “SeniorWeb is er voor iedereen: van de beginner tot de gevorderde computergebruiker. Zo verzorgen we niet alleen de basiscursussen (cursussen als ‘Klik en Tik’ en Digisterker, red.), maar ook andere cursussen zoals een cursus iPad, een cursus fotoboeken maken en diverse workshops.”

Populair zijn ook de ‘Thee-Taart en Tablet’-middagen, waar mensen onder het genot van een kop thee en een taartje wegwijs worden gemaakt in de wereld van de tablet. “Sinds kort is er ook een mannelijke variant: ‘Bier-Bitterballen en Beeldschermen’.”

Daarnaast biedt SeniorWeb Westland ‘Leren aan Huis’ waarbij de uitleg gericht is op het (beter) gebruiken van ICT-gerelateerde apparatuur, zoals de laptop, tablet en smartphone en het benutten van mogelijkheden ervan. “Leren aan Huis is er voor gemotiveerde senioren die behoefte hebben aan uitleg op maat aan huis. Denk aan mensen met een auditieve beperking. De dienst biedt ook uitkomst voor mantelzorgers.” Samen met Bibliotheek Westland is de Rabobank is de belangrijkste partner van SeniorWeb. Er wordt intensief samengewerkt op het gebied van voorlichting over internet en bankdiensten. SeniorWeb is twee decennia geleden opgericht met als doel de digitale wereld begrijpelijk te maken. Deze missie is nog steeds relevant. Voor de maatschappelijke participatie van burgers zijn digitale vaardigheden onontbeerlijk, weten de twee vrijwilligers. “Senioren zijn zeker in staat om mee te komen in de digitale wereld, maar hebben vaak een zetje in de rug nodig.”