WestlandHart

< Home

Team Westland

Waar sportiviteit, emotie en goede doelen samenkomen

'Een waanzinnig mooie waardering voor onze vrijwilligers', zo typeert Dirk Huis de plek van Team Westland op shortlist van organisaties die kans maken op de vrijwilligersjaarprijs. Al vele jaren is hij als voorzitter verbonden aan de stichting waar sportiviteit, emotie, kameraadschap en goede doelen bij elkaar komen. "Deze nominatie mag echt een groepsprestatie genoemd worden." 

Jaarlijks halen de actievoerende leden van Team Westland samen met vrijgevige sponsoren bakken geld op voor het ultieme doel: kanker de wereld uit helpen. Waar Team Westland in haar begintijd aansloot bij de actie Alpe d'HuZes, besloot zij in 2015 haar eigen koers te gaan varen. Na jaren de Alpe d'Huez te hebben beklommen, koos Team Westland voor een andere col uit de buitencategorie: de Tourmalet. Een berg met nóg meer historie. Een berg met nóg meer hoogtemeters. En daarmee een berg met nóg meer uitdaging. Niet alleen de locatie wijzigde, de stichting besloot ook om voortaan de besteding van opgehaalde gelden zelf te regelen. Daartoe werd een aparte goede doelencommissie in het leven geroepen.

De move bleek niet onverdienstelijk. Zo werd het afgelopen jaar ruim een miljoen euro bijeengebracht voor verschillende (regionale) charitatieve instellingen en initiatieven die verband houden met kanker of onderzoek naar deze ziekte. Inmiddels staat de totaalteller op een magistraal bedrag van zo'n vier miljoen euro.
Het (hard)lopend en fietsend bedwingen van de Col du Tourmalet (2.150 meter) is iedere editie weer het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van het jaar voor de mensen van Team Westland. Wat in Frankrijk allemaal gebeurt is volgens bestuursleden Ine Geuijen (secretaris) en René Beukers (PR) nauwelijks uit te leggen.

"En lach en traan liggen dicht bij elkaar."
Waar het ooit begon met zeven mensen, zit Team Westland nu jaarlijks met een groep van wel driehonderd mensen in Frankrijk. Dat is ook wel het maximum, vindt Beukers: "Met zo'n toename van deelnemers wordt het organiseren van alles ook een stuk meer werk. We merken dat we wel aan de grens zitten van wat we kunnen."
Vrijdag 1 februari was de uiterste inschrijfdatum voor de 2019-editie. "Ruim van tevoren zaten we al nokkievol."
De keuze voor een sluitingsdatum is een bewuste. "Zodoende kunnen we met het team in alle rust gaan bouwen."
Voor Team Westland zijn zo'n vierhonderd vrijwilligers actief. "We zijn een bijzonder hecht groep en dat is ook het succes van ons verhaal. Iedereen voelt zich verbonden", vertelt Huis. De bestuursleden benadrukken dat er een 'kliek-vrij' klimaat heerst bij Team Westland. "We hebben mensen die al jaren meegaan, maar er zijn er ook die wel eens een jaartje overslaan. De vaste kern bedraagt vijftig procent, de andere helft is nieuwe aanwas." Het valt volgens de bestuursleden niet te ontkennen: Wie eenmaal meedoet, raakt bijna honderd procent besmet met het Team Westland-virus. "We zeggen altijd: 'Team Westland-lid ben je niet voor even, maar voor de rest van je leven.'."